V Linore už nekontrolujú zamestnancov dotykom, ale iba vizuálne

15.05.2012 Vranov nad Topľou

Hencovce 15. mája (TASR) - V spoločnosti Linora so sídlom v Hencovciach, okres Vranov nad Topľou, sa od pondelka 14. mája nerealizujú kontroly jej zamestnancov cez pracovníkov bezpečnostnej služby dotykom, ale iba vizuálne. Pre TASR to potvrdil riaditeľ spomínanej spoločnosti Ondrej Milčo.
V spoločnosti Linora dochádzalo v uplynulom období ku kontrolám niektorých z jej zamestnancov pred každou návštevou toaliet. "Požiadavka výkonu kontrol vznikla z dôvodu zistených krádeží pančúch, keď zamestnankyne si práve na WC prezliekali staré pančuchy za nové," poznamenal Milčo.
Ako dodal, tvrdenie, že sa v areáli Linory doteraz realizovali osobné prehliadky zamestnancov, nie je správne. "Ide o kontroly, kedy osoby poverené výkonom fyzickej ochrany, sú oprávnené presvedčiť sa zrakom, hmatom alebo technickými prostriedkami, či osoba nemá pri sebe alebo na sebe predmety, ktorými by mohla spáchať protiprávnu činnosť, a tieto mu odobrať," poznamenal riaditeľ spoločnosti.
Odborový zväz KOVO vníma osobné prehliadky zamestnancov v Linore za ponižujúce. "Nemáme nič voči ochrane súkromného majetku, no máme výhrady voči forme či spôsobu, akým to zamestnávateľ vykonáva," konštatoval člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica. O spôsobe realizácie prehliadok sa chcú dozvedieť niečo viac zástupcovia Slovenského národného strediska pre ľudské práva, ktorý dnes priestory hencovskej spoločnosti produkujúcej pančuchový tovar, osobne navštívia.
"Chceme presne vidieť, ako prebieha tá osobná prehliadka, aj keď máme informáciu, že možno už od nich od pondelka (14.5.) upustili, čo by nás veľmi potešilo," povedala pre TASR vedúca Odboru výskumu a vzdelávania SNSPĽP Henrieta Antalová.
"Je pravdou, že v pondelok 14. mája sme sa so súkromnou bezpečnostnou službou (SBS) dohodli na tom, aby kontroly boli vykonávané len vizuálne, nie dotykom. V prípadoch, ak sa zamestnanec odmietne podrobiť kontrole, v prípade podozrenia na krádež je zástupca SBS oprávnený prizvať na kontrolu políciu. Až vtedy môžeme hovoriť o výkone osobných prehliadok," uzavrel Milčo.
 

Vyberte región